Noi suntem șosetele Șona și Șuna, iar printr-o întâmplare neașteptată ne-am desperecheat. Tot ce am trăit este expus în povestea „Aventurile șosetei desperecheate: călătoria cu dulapul”.
Cum s-a născut povestea noastră? De ce este adus în prim-plan subiectul incluziunii? În ce măsură este relevant pentru cei mici și poate chiar și pentru cei mari? Răspunsul vine tot sub forma unei întrebări: de câte ori nu te-ai trezit într-un mediu nou – colegi noi, vecini noi, obiceiuri noi?
Azi ești aici. De mâine ești dincolo. Hop-țop! Cauți o cale să treci hopul, ca mai apoi să țopăi.
Șosetele desperecheate reprezintă o metaforă pentru acele momente în care ne simțim dezrădăcinați, deconectați, departe de cei care obișnuiau să ne fie aproape sau de ceea ce cunoșteam noi. Călătoria cu dulapul este o altă metaforă care însumează factorii incontrolabili ce stau la baza schimbării de mediu.
Aventurile șosetei protagoniste fac o analogie la schimbările de mediu și anturaj, la tendința naturală a fiecăruia de a avea prejudecăți – și de a acționa în conformitate cu acestea – precum și la necesitatea de a găsi o cale de armonizare prin îmbrățișarea diversității și a unicității.
Cartea este, de fapt, o poveste despre incluziune, în care se vor regăsi cititori cu vârste diverse. Lectură plăcută!