1

Ar fi fost despre fenomenul migraționist, dar…

… nu și despre război.

 Începând cu 24 februarie 2022, realitatea a milioane de ucrainieni se regăsește în povestea noastră, a unor șosete desperecheate a căror viață se schimbă radical din cauza impactului generat de factori incontrolabili.

În semn de solidaritate și cu intenția de a sprijini în mod real nevoile, în ultimele 2 săptămâni ne-am îndreptat atenția spre vecinii noștri, prin acțiuni concrete la vama Sighetu Marmației și dincolo de ea. De asta nici nu am scris pe pagină și nu am activat în social media.

Astăzi, în sfârșit, reușesc să scriu. Și căutând o fotografie pentru articol, am găsit în carte aceste ilustrații.

M-a surprins și pe mine (Raluca) și poate că și pe Oana Hajos Art&Design, care a ilustrat asta acum mai bine de 6 luni, cât de reprezentativă este imaginea! De la culorile șosetei din colț (o coincidență de altfel), la emoția transmisă prin priviri și până la încrederea oarbă acordată unui mecanism care îi îndrumă sau îi duce departe de conflict pe cei dezrădăcinați, confuzi și aflați în situații vulnerabile. Asta rezumă foarte bine ceea ce am trăit și simțit în ultimul timp.

Cunosc capacitatea educațională a acestei cărți, inclusiv în contextul migrației, însă până acum nu m-am gândit că și războiul poate fi explicat prin povestea „𝑨𝒗𝒆𝒏𝒕𝒖𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒔̦𝒐𝒔𝒆𝒕𝒆𝒊 𝒅𝒆𝒔𝒑𝒆𝒓𝒆𝒄𝒉𝒆𝒂𝒕𝒆: 𝒄𝒂̆𝒍𝒂̆𝒕𝒐𝒓𝒊𝒂 𝒄𝒖 𝒅𝒖𝒍𝒂𝒑𝒖𝒍”.

Fotografie realizată de Ioan Pan Photography

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *